Om oss

Martinex – ett familjeföretag i flera generationer

Martinex Ab är ett av företagen i Martinex-familjen. Martinex är tillverkare och grossist med ett brett sortiment av produkter från present- och hushållsartiklar till leksaker och spel samt textilier.

Företaget grundades 1986 av Risto och Tuula Muinonen. I augusti 2001 tog följande generation över ledningen hos familjeföretaget: döttrarna Riia Sandström och Jenni Jalava som VD respektive produktgruppschef.

Till att börja med kretsade Martinex affärsverksamhet kring present- och hushållsvaror men sortimentet utvidgades betydligt när Mumin kom med i bilden. Vår historia som speltillverkare kom igång på allvar år 2003 när Martinex köpte den finska brädspelstillverkaren Pelikos hela spelverksamhet. Både den svenska bräd- och kortspelstillverkaren Mindtwister och det lilla finska företaget Emmi-Tuote, som utvecklar kortspel för barn, kom med i Martinex-familjen 2013. Samma år utökades verksamheten till att även omfatta mobilspel (Mumin och Afrikas stjärna). Och under de senaste åren har vi fått med oss även Offason, en svensk spelfabrik, och Aarikka, ett finskt designföretag som är inriktat på smycken i trä.

Även om Norden är Martinex hemmaplan, är vi i dagens läge ett internationellt företag med export till länder runtom i världen, till exempel USA och Japan där – som känt – intresset för Mumin är stort. Martinex Ab har kreditklass AAA.

Vi på Martinex vill skapa vackra och funktionella produkter som underlättar vardagen och gör den roligare. Från vår familj till er.