Märken och karaktärer

Vi har glädjen att jobba med många underbart personliga och välkända sagofigurer, bland annat ur Astrid Lindgrens berömda berättelser. Emil i Lönneberga är känd för sina hyss. Emil firade nyligen 60-årsjubileum och det firade vi med en härlig klädkollektion full av hyss! Den alltid lika förtjusande Pippi Långstrump finns med i våra klädkollektioner, samt i bäddset, pussel, leksaker och köksartiklar.

År 2025 fyller både Pippi Långstrump och Mumintrollen 80 år – grattis!

Andra klassiska svenska barnbokskaraktärer som förekommer i Martinex produkter är Mamma Mu och Pettson och Findus i en unik värld av bus och glada upptåg. Dessa glada historier kommer ur den svenska nestorns, Sven Nordqvists penna. Han ligger också bakom illustrationerna om ett riktigt radarpar inom svensk barnlitteratur: Mamma Mu och Kråkan, som också är en av Sveriges mest älskade böcker och radioteatrar. Författare är Jujja Weislander.

Martinex har även samarbetat länge med konstnären Lena Furberg och hennes fina illustrationer och serier om hästar, både de vackra naturtrogna bilderna och serierna och den älskvärda och roliga lilla hästen Mulle.

Martinex har också haft äran att samarbeta med den populära och prisbelönta finska barnboksförfattaren Mauri Kunnas i flera år. Figurerna i Jyckeberga charmar såväl som mjukisdjur och andra leksaker, som i skoltillbehör och textilier.

Många av de bekanta figurerna i våra produkter har skapats av den finländska konstnären och författaren Tove Jansson. Mumintrollen är några av Nordens mest älskade karaktärer och även en av Nordens största exporter. Martinex är en av de största innehavarna av Mumin-licenser och i år, 2024, valdes vi till årets Muminlicenstagare. Vårt breda sortiment innehåller fler än 100 muminprodukter, där alla de intressanta figurerna från Mumindalen finns med.